Svenska  English 

Tips för att sy i trikå

När du ska sy i trikå är det toppen att ha en overlock. Men det är inget måste, och du kan uppnå lika fina resultat med en vanlig symaskin med våra tips här.

 1. Använd rätt nål
  Det allra viktigaste är att byta nål på symaskinen till en stretchnål eller jerseynål. Dessa har en rund spets och kommer därför inte förstöra maskorna i trikån.
  Detsamma gäller för din tvillingnål, om du vill använda det. Även den ska vara en stretch/jersey tvillingnål.

 2. Sy sick-sack söm
  Detta är superviktigt, framför allt för horisontella sömmar, där vi behöver stretch (t.ex. halsringningen). Är det en söm som inte kräver så mycket stretch (vertikala sömmar så som sidosömmar) kan du göra sick-sacksömmen mycket smal.
  På bilden ser du några vanliga sömmar för trikåer. Längst till vänster har jag sytt med overlock. Sedan kommer en smal sicksack (ca. 1,5 mm smal och 2,5 mm lång). Och sist en bred sicksacksöm (ca. 2-2,5 mm bred och 2-2,5 mm lång).


 3. Dra inte i tyget
  Försök att inte dra i tyget när du syr. Det brukar resultera i att sömmen blir bubblig. Låt heller inte hela plagget hänga ner från bordet mot golvet när du syr, utan håll upp det så det enkelt kan matas in i maskinen.

 4. Pressa
  Pressa alltid en söm efter du sytt den. Vänta inte tills hela plagget är färdigsytt. Oftast är det just detta som tar bort den där hemmasytt-looken och ger en professionell finish. När du pressar så “sätter” sig tråden i tyget, nästan så att den “smälter in” i tyget.

 5. Byt pressarfot
  Om inget ovan hjälper kan du testa att byta pressarfot till en övermatare (walking foot på engelska).

2 comments

 • Jag sitter och funderar på vilken symaskin jag ska köpa. Vill gärna kunna sy i trikå men att köpa en overlock finns inte med i budgeten just nu så detta var inspirerande att läsa.
  Vad har du för symaskin? Har du några tips vad jag ska tänka på när jag kollar på symaskin om jag vill kunna sy i trikå?

  I övrigt vill jag bara säga att jag hittade dig genom Instagram där jag föll för dina fina barnkläder! Väldigt inspirerande konto! Nu får jag nog börja läsa här på bloggen också ☺

  Josefin
 • Åh! Jag blir så inspirerad att börja sy! Det var bara det där med symaskin.. :).

  Ska bli så roligt att följa dig här!

  Marie

Kommentera

Vänligen notera att alla kommentarer måste bli godkända innan de publiceras